Gyakran ismételt kérdések

ASZTMÁS VAGYOK, HASZNÁLHATOK SÓTERÁPIÁT?

Számos orvosi tanulmány igazolja és a tapasztalat is azt mutatja, hogy az asztma leküzdésének legeredményesebb módja a sóterápia alkalmazása. Az asztmás esetek 95 %-ban tünetmentes gyógyulás érhető el. A sóterápia alkalmazásának kezdetén az asztmás személynél első egy-két alkalommal a tünetek súlyosbodhatnak, ez a tisztulás szakasza, míg az összes váladék távozik a szervezetből. Néhány kúra után az asztmatikus állapot nagyfokú javulása tapasztalható, mellyel akár a tünetmentes gyógyulás is elérhető.


GYERMEKEM GYAKRAN BETEG, EGYIK MEGFÁZÁSBÓL A MÁSIKBA ESÜNK. ERRE JÓ A SÓTERÁPIA?

Nátha, megfázás, köhögés, orrdugulás, felső légúti panaszok esetén kiválóan alkalmazható a sóterápia. Segítségével könnyebben túlesünk a betegségeken, a lerakódott váladékoktól segít megszabadulni, az orrüregeket segít kitisztítani.


MEGELŐZÉSRE, IMMUNRENDSZER ERŐSÍTÉSRE HASZNÁLNÁNK A SÓSZOBÁT. MILYEN GYAKORISÁG JAVASOLT?

Ha különösebb probléma nem áll fenn, akkor heti 1-2 alkalom javasolt a sószobában.


A GYERMEKEM EKCÉMÁS/PIKKELYSÖMÖRÖM VAN. ERRE NYÚJTHAT MEGOLDÁST A SÓTERÁPIA?

Igen. A sószoba látogatás, illetve fürdőkúraként ajánlott a parajdi fürdősó és/vagy sószappan alkalmazása. A só szaruoldó, hámosító, bőrfertőtlenítő hatása miatt nagy segítséget nyújthat a bőrbetegségekben szenvedőknek.


KÖZÉPFÜLGYULLADÁS, FÜLFÁJÁS ESETÉN ALKALMAZHATÓ A SÓTERÁPIA?

Igen, jótékony hatással van rá. Otthoni kiegészítő terápiaként a sópárnát ajánljuk, amit hidegen vagy melegen is alkalmazhatnak. Utóbbi esetben fájdalomcsillapításra is alkalmas.


GYERMEKET VÁROK, ILYENKOR IS JÁRHATOK SÓBARLANGBA?

Tulajdonképpen a magzatvíz is 1%-os sóoldat, illetve a tény, hogy a haloterápiának semmilyen ismert mellékhatása nincsen, lehetővé teszi, hogy gyermekvárás esetén is alkalmazható legyen a sóterápia. Természetesen a terhesség alatt megjelenő magas vérnyomás ellenjavallat, így kérje ki orvosa véleményét is!


GYEREKEKNÉL MILYEN IDŐS KORTÓL JAVASOLT A SÓTERÁPIA?

Minél korábban. Már 1-1,5 éves kortól javasolt. Segít a letapadt váladékok távozásában, mivel azt a kisgyerekek még sem kifújni, sem kiköpni nem tudják. Ezen kívül az orrleszívást is megkönnyíti.


SÓSZOBÁZÁS UTÁN SOKKAL ERŐSEBBEN KÖHÖGTEM. MEGFERTŐZTEK ODABENT VAGY BETEGEBB LETTEM?

Nem. E tünetek fokozódása természetes velejárója a folyamatnak. Mivel a só minden folyamatot felerősít a szervezetben, elkezdődik a méregtelenítés, a váladékok felszakadása, ezért érezheti magát betegebbnek. Ezek a tünetek a kezelés folyamán csökkennek, illetve fokozatosan elmúlnak.


SÓSZOBA HASZNÁLAT UTÁN NAGYON ERŐSEN CSÍPI AZ ORROMAT A SÓ.

Javasoljuk az orröblítést tiszta vízzel, vagy 1%-os sóoldattal. Az orröblítés egyébként a mindennapi életünk része is lehet, hiszen segít tisztán tartani az orrüreget és kimosni a melléküregeket. Allergiások és szénanáthában szenvedőknek ez különösen ajánlott most, hogy elkezdődött az allergiás időszak.


ALLERGIA ELLEN JÓ LEHET HA SÓSZOBÁBA JÁROK?

Egy hatékony és természetes alternatíva a sóterápia, mely egyaránt alkalmazható belsőleg - ionizált, sópárás levegő belélegzésével - és külsőleg -orr- és szemöblítéssel. Sópára belélegzésekor, a só a levegőben lévő szemmel nem látható szennyeződéseket magához vonzza, megköti, és elpusztítja a baktériumokat, gombákat. A negatív ionok csökkentik a pozitív töltésű anyagok allergenitását a légzőrendszer sejtjeiben.